Om rasen

 

Gos d'atura catala.

Även kallad katalansk vallhund denna ras kommer ifrån Spanien och härstammar från den kalalanska delen av pyreneerna. Den har använts till att valla stora flockar med betesdjur som tex nöt, får och hästar.. Det är i arbetet under vallning som rasen visar sin sanna natur. Men gos kan även används för olika vaktuppdrag pga sitt stora mod och sin tapperhet.

Den är mycket vaksam och synnerligen tålig mot värme, kyla och andra väderleksförhållande och klarar att arbeta under extrema förhållande.Tack vare sin storlek sin vackra päls, sin intelligens och sin stora trofasthet gentemot sin ägare fungerar den utmärkt som sällskapshund.

Som alla andra hundar behöver den motion men den behöver även mental stimulans och aktivering.

I Sverige används/tränas det vallning, agility,lydnad, viltspår, sök, och bruks samt utställning.

Helhetsintryck: Rasen är medelstor med vacker päls och ädelt uttryck. Ögonen ska vara bärnstensfägade och ska ge ett uttrycksfullt, intelligent och alert uttryck.

Karaktär: Rasen är mycket lugn ,aktiv och intelligent. Den är bestämt men vänlig. Gentemot främlingar kan en Gos vara avvaktande och misstänksam varför de ibland kan uppfattas som mindre sällskaplig. De ska dock inte visa någon aggressivitet.

 Päls: Pälsen ska vara lång med rakt eller lätt vågigt hår.Den ska vara sträv med rikligt med underull. Pälsen är relativt lättskött.När valppälsen ska bytas ut, kan den dock vara mycket jobbig och kräver daglig genomborstning men som vuxen är det tillräckligt med genomborstning en gång i veckan.

Gos får ha alla färger på sin päls dock inte vita eller svarta fläckar. Ibland förekommer några vita hårstrån som tillsammans bildar en stjärna tex på bringan eller på tårnas yttredel vilket tolereras under förutsättning att klorna är svarta.

Rörelse: Rörelserna ska vara spänstiga typiska vallhundsrörelser.

Den ska ha dubbla sporrar på bakbenen.

Mankhöjd: Hanhundar: 47-55cm

Tikar: 45-53cm.